Varför pratar jag om skrivande och trauma?

Det är inte meningen! Eller, så här: det är inte meningen att förmedla att det skrivande jag vägleder handlar om att bearbeta trauma.

Jag har märkt att ordet trauma skrämmer, eller möjligen bara avleder. Så låt oss prata om det.

”Det där skrivandet är nog ingenting för mig, jag har ju inget trauma att bearbeta.”

 

”Jag vill skriva en roman, jag har inget behov av att skriva av mig om mina egna erfarenheter.”

Det är några av de reaktioner jag fått när jag pratat om mina kurser.

Så här är det: Write Your Selfs metod bygger på forskning och erfarenhet kring skrivande som redskap för att läka trauma. Det är också etablerat i forskningen att skrivande kan ha en läkande effekt när det gäller lindrigare former av psykisk ohälsa (förlåt, fler jobbiga ord).

Anledningen att jag vill lära ut metoden är att jag i mitt eget skrivande upptäckt att den gör mig till en bättre skribent. Jag har utvecklat mitt språk och närvaron i mina texter. Detta har gjort att jag faktiskt också tycker att det är roligare att skriva. Mår jag bättre? Ja, kanske. Jag håller igång mitt privata skrivande, som jag har vid sidan av mitt professionella, bättre. Skrivandet blir av, även när jag är ledig. Det gör mig glad och jag hittar ofta ingångar till artiklar att skriva i jobbet när jag tillåter mig att skriva mer fritt.

Som deltagare på mina kurser väljer du själv vad du vill skriva om. Skrivövningarna vi gör tillsammans handlar varken om trauma eller nödvändigtvis ens ditt eget liv: ämnet är fritt.

Metoden och kursen fungerar precis lika bra för dig som vill skriva din egen berättelse som för dig som har ett helt annat skrivprojekt. Liksom för dig som aldrig skrivit förr och bara är sugen på att börja formulera dig i skrift.

Men varför ”läkande skrivande”, varför ”trauma”? Måste jag prata om detta överhuvudtaget?

Kanske inte. Har du följt mina länkar till Write Your Selfs hemsida har du kanske överväldigats av fokuset på läkande och trauma. Så kände jag första gången. Precis som jag ryggade för yogan en gång, som kom med en massa flum om ”chakran” och grejer som jag hade svårt att förhålla mig till. Idag yogar jag regelbundet: det hjälper mot mina ryggbesvär och jag sover bättre. Det där med chakran har jag fortfarande inte riktigt begripit, men det är okej.

”Men om jag bara vill blir bättre på att skriva, är detta verkligen kursen för mig?”

Ja, det är det. Jag har arbetat som redaktör, med texter och andra skribenter under många, många år. Idag skriver jag mycket för webb och sociala medier. Och jag kan säga en sak: vill du nå fram i denna soppa så måste du vara personligt närvarande i din text. Det betyder inte att du skriver i jag-form eller att du berättar om dina personliga motgångar. Även om du skriver en reklamtext om däckbyte måste du vara närvarande i texten. Om du drömmer om att bli författare kan du inte skriva något annat än det som kommer inifrån dig själv – oavsett ämne måste du få fram det som är unikt i just dig som skribent. Detta hjälper Write Your Selfs metod dig med. Det kanske inte är vad grundarna av rörelsen avsåg, men faktum är att det funkar så. Och det kanske kan få vara okej.

Här finns information om aktuella kurser. Är du intresserad av en webbkurs? Hör av dig, jag håller på att sätta ihop en sådan och tar gärna emot önskemål!

Scroll to top