Sommarprat om att skriva

Ett måste för mig på somrarna är att gå långa promenader med sommarprat öronen. Inte sällan får jag lyssna på skrivande människor som berättar om sina skrivliv. Här är några som inspirerat mig i sommar.


Mats Strandberg

I sitt första sommarprat pratar Mats Strandberg bland annat om hur han hittat fram till sin grej: skräcken. Men också om prestationsångesten efter Cirkeln-trilogin som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren: ”Jag såg framför mig hur min nästa bok skulle bli så dålig att alla ba’: jahaaa – så det var Sara som var hjärnan bakom Cirkeln hela tiden.” Hur han tog sig ur det? Han satte sig ner och började skriva.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319510

Eija Hetekivi Olsson

För hennes fantastiska språk, hennes lekar med orden, alliterationer, sprudlande språkglädje och brutala rapporter från kulturelitens vardag: ”En liten farbror som luktar grädde!” – jag skrattade högt för mig själv i skogen. Och för det viktiga hon gör: hon hjälper kids från förorten att skriva.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319493

Agneta Pleijel

”Jag skriver för att ta reda på något jag inte vet.” Agneta Pleijel bjuder på ett pärlband av kloka reflektioner från ett långt liv som skrivande människa. Lyssna med papper och penna till hands!

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319476

Jonas Hassen Khemiri

”I fem års tid gjorde rädslorna så att jag inte kunde skriva, inte kunde bli kär och framför allt: inte kunde lita på människor. Sen träffade jag en person som förändrade allt. Och sen dog en vän.” Bara lyssna.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319474

Erik Niva

Sportjournalisten Erik Niva har intervjuat otaliga fotbollsspelare och ställt avgjort fler frågor än den klassiska ”Hur känns det?”. Han använder sig av tio nyckelbegrepp, och i sitt sommarprat använder han dem för att beskriva sig själv. Varsågod, testa själv: skriv en stund om dig själv utifrån varje nyckelbegrepp så får du en bra skrivövning!

Bakgrund – Vägskäl – Motgång – Utmaning – Framgångsfaktor – Karaktärsdrag – Svaghet – Konflikt – Dörröppnare – Motståndare.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319483

Scroll to top