Sommarkurs på Fridhem – Gör plats för skrivande

Förra sommaren höll jag för andra gången kursen jag kallar Gör plats för skrivande. Platsen, Fridhems folkhögskola i skånska Svalöv, visade sig vara den perfekta inramningen för kursen. Att gå en sommarkurs på Fridhem är något alldeles speciellt.

Varje sommar förvandlas folkhögskolan till ett ”kollo för vuxna”, som jag hörde någon i matkön säga. Någon annan berättade för mig att det fanns en kvinna som gick en kurs i veckan hela sommaren. Det förstår jag. Internaten och klassrummen är fyllda med vuxna människor som utforskar sin kreativitet på olika sätt. Du har helpension och serveras fantastisk vegetarisk mat (kött förekommer men vegetariskt är alltid förstahandsvalet). Varje kväll bjuds det på underhållning från kurserna i clowneri, standup, musik, teaterimprovisation m.m, m.m.

Ett hållbart skrivande

Min kurs handlar om det jag brinner för mest av allt. Det handlar om att hitta sin egen skrivprocess och ett hållbart skrivande. Min och många andra skrivande människors erfarenhet är att det är enkelt att hålla igång skrivandet så länge man går en kurs. Då finns en naturligt plats för skrivandet. När kursen är över måste du skapa den här platsen själv. Alla som skriver, bästsäljande författare som hemmaskrivare, kan intyga att detta är något av det svåraste med att skriva. Att få in det i sin vardag. Jag brukar jämföra det med träning. Du vet att du vill, du vet att det är bra för dig – ändå är det så förtvivlat svårt för många att skapa den där träningsrutinen.

Ditt eget skrivrum

Så välkommen till min sommarkurs på Fridhem. För att göra plats för skrivandet i just ditt liv. Hur hittar du tiden? Var ska du sitta och skriva? Vad ska du skriva? Varför vill du skriva? För vem vill du skriva? För att få fullt fokus på skrivprocessen, och inte gå för mycket in i hantverket, läser vi inte upp några texter för varandra på den här kursen, även om vi gör massor av skrivövningar som en del i att hitta vårt eget skrivande. Textsamtal och respons är centrala i all skrivutbildning, men jag sticker ut nacken och säger: Vänta lite. Hitta ditt eget skrivande – det eget inre och yttre skrivrum – först. Det innebär också att den här kursen passar dig som verkligen bara vill skriva för din egen skull, och som kanske dragit dig för att gå en skrivkurs tidigare.

Anmälan öppnar kl.14 den 13 januari och platserna är begränsade så häng på låset!

Här finns mer information och länk till anmälan. 

Scroll to top