Överlevnadsguide till Bokmässan

Jag sitter på tåget, på väg till Bokmässan. Som alltid ganska trött redan, efter att ha stigit upp i ottan. Och tröttare ska jag bli.

Jag vet inte vilket år i ordningen det är som jag besöker Bokmässan i Göteborg, men jag vet att jag var där under två tidiga graviditeter, så det är minst 24 år sedan första besöket. Som Pavlovs hundar känner jag fortfarande ett lätt illamående vid åsynen av Gothia Towers. (Likadant med Teletubbies.) Nä, gravidmage är inte bästa sällskapet på ett smockfullt mässgolv.

Men rutin har jag alltså skaffat mig, så här kommer mina bästa tips för en lyckad Bokmässan. Men trött, det kommer du att bli, i både fötter, hjärta och hjärna.

  1. Köp seminariekort. Att rusa runt bland montrarna och stanna till ibland för att lyssna på ett författarsamtal eller ett seminarium på någon av mässgolvets scener gör mig rastlös och otillfredsställd. Det blir som att scrolla på telefonen: vad händer där? Där? Missar jag nåt? Därför har jag alltid seminariekort. Det ger dig tillträde till massor av intressanta seminarier, men viktigast: flera av dessa hålls i mässans hörsalar. Helt avstängda från mässorlet, ljus- och ljuddämpade och med höga fåtöljer att sjunka ner i. Här är det ingen som märker om du tar en powernap.
  2. Det räcker inte med en dag. Du behöver tid att strosa planlöst, att navigera mellan utstakade mål och vilopauser på seminarier, se ovan.
  3. Undvik helgen. Alla kan inte åka till mässan i jobbet som jag, och alla har inte fria arbetstider. Men det är stor skillnad på mängden besökare på torsdagen och lördagen. Vid 15-tiden på fredagen brukar det tjockna till rejält.
  4. Se människan. Detta är namnet på Svenska kyrkans scen på mässan. Den ligger fint och lite avskilt, det bjuds på kyrkkaffe men bäst av allt: samtalen på scen. Här är intervjuarna alltid extremt pålästa och samtalen blir något helt annat än de inövade säljpresentationer som ofta levereras i förlagens montrar.
  5. Hämta luft. Kroppen din behöver syre, även under Bokmässan. Ta en promenad runt kvarteret eller sätt dig och meditera en stund på en blomlåda utanför entrén.
  6. Bekväma skor. Detta är kanske en självklarhet. Men med tanke på att mässan är i september är det lätt hänt att detta blir första gången sommarfötterna trycks ner i ett par splajs nya höstskor. Dålig idé. Sneakers eller Birkenstockar (som trendar nu, men det har klafsats omkring i dessa foträta båtar på mässan sedan 1900-talet kan jag intyga) rekommenderas.
  7. Tonys kaffebar. Det finns inget gott kaffe på mässan. (Framförallt inte i pressrummet, där det oförklarligt nog inte finns något kaffe alls.) Så tack kaffegud för Tonys. Tvärs över gatan från mässans huvudentré. Italienskt kaffe och svingoda mackor. Skiner höstsolen sitter man med fördel på trottoaren.
  8. Psykologiscenen. Nu är jag nördigt intresserad av psykologi och mänskligt beteende, men med tanke på hur fullsatt det brukar vara framför denna scen är jag inte ensam. I år ser jag särskilt fram emot att få träffa den nya radiopsykologen Lasse Övling IRL.
  9. Boka hotell i tid. På förekommen anledning, nämligen en airbnb-upplevelse i Olskroken jag aldrig kommer att glömma (väggord, enhörningar, våningssängar, jag vill inte prata om det) bokar jag hotell redan någon gång i juli.
  10. Planera. På mässan finns en mässtidning med mässans olika scenprogram och seminarier, och ett dagsprogram varje dag. Men räkna inte med att du kan överblicka och lägga upp en plan på plats, du kommer att överväldigas av mässruset direkt och programmet är DIGERT. Så gå in på nätet och läs igenom programmet i lugn och ro i förväg. Skriv ner i telefonen eller på en lapp alla saker du tycker verkar intressanta, och navigera dig sedan genom mässan och dagarna med karta (hämtas i entrén) i handen.

Nu kör vi! På mitt program i år står massor av samtal om skrivande, med fokus på det självbiografiska. Återkommer med rapport!

 

Scroll to top