3 snabba skrivövningar som hjälper dig att komma igång

Jag håller kurser och workshops i skrivande enligt Write Your Selfs metod. Vi jobbar med skrivövningar och reflektioner; med att få in skrivandet i vår vardag. Vill du prova? Testa de här övningarna!


Efter varje övning: skriv ner dina reflektioner om vad du tyckte att övningen gav dig. Kanske fick du idéer till texter du faktiskt vill skriva, kanske kom du i kontakt med en känsla du vill dela med dig av till någon i din närhet. Det inte är farligt att bli berörd eller ledsen av det du skriver. Men känner du verkligt obehag: ta en paus eller skriv om något annat en stund.

Flödesskriv

Välj ett ämne, vilket du vill, kanske något du har svårt att sluta tänka på. Skriv fritt, tänk inte på grammatik och skiljetecken. Och viktigast av allt: skriv som om ingen annan någonsin ska läsa det.

Gör så här:

Se till att du kan arbeta ostört. Ställ en klocka på 5, 10 eller 20 minuter – vilket som passar dig. Skriv ditt ämne överst på pappret. Skriv. Upprepa gärna i ett par dagar, vid samma tidpunkt.

Starta ett minnesarkiv

Har du någon gång funderat på att skriva ned din egen historia, för dig själv eller i bokform? Då är du inte ensam. Men var i hela friden ska du börja?

Ett bra sätt att komma över den första tröskeln är att faktiskt inte börja från början. Många författare skriver på det här sättet, organiskt snarare än linjärt. Lite här och lite där i berättelsen.

Om du vill skriva din egen historia kommer mycket arbete att gå ut på att minnas. Det kan du börja med närsomhelst. Börja fylla ditt minnesarkiv!

Gör så här:

Slut ögonen och försök att se dig själv framför dig i en ålder du själv väljer. Registrera det du ser. När du känner dig redo börjar du skriva ner det du ser. Efter en stund hittar ditt minne kanske fram till en händelse. Skriv ner den. Skriv så detaljerat du kan: färger, saker, människor, ljud, dofter. Bry dig inte om det språkliga: du kan skriva i ett flöde, som en lista eller precis hur du vill.

Ett alternativt slut

Amerikanske psykologen James Pennebaker säger så här om vad det är vi ska skriva om för att skrivandet ska fungera läkande: ”Skriv om det som håller dig vaken om nätterna”. Det här är en övning som jag gärna återkommer till när jag fastnar i ältande. Den hjälper mig att se saker på ett nytt sätt, att få avslut och lämna saker bakom mig men också att identifiera tankar och känslor hos mig själv som jag haft svårt att sätta ord på.

Gör så här:

Fånga i tanken in ett minne av en händelse som känns betydesefull för dig. Skriv i cirka fem minuter om händelsen.

Ta en paus, gå en runda i rummet, ta en kaffe, gör något annat i ett par minuter.

Återgå till texten, läs igenom den. Skriv sedan en fortsättning på texten, helt fiktiv. Skriv spontant och intuitivt, det första du kommer att tänka på. Skriv i cirka fem minuter.

Scroll to top